MAKİNA İHRACATI 2020 VE KORONAVİRÜS (COVID 19)

MAKİNA İHRACATI 2020 VE KORONAVİRÜS (COVID 19)

13.04.2021

2020 yılı belki de son yüzyılın tahminleri alt üst eden bir yıl olarak tarihe geçmiştir. Koronavirüs salgını nedeniyle dünyada yaşanan sağlık ve ekonomik sorunların yanı sıra 2020 yılında Türkiye ‘de makine sektörü için olumlu gelişmelerde olmuştur. Virüsün (Covid-19) tüm dünyayı etkisi altına aldığı 2 ayda Almanya, ABD, İtalya ve Fransa gibi ülkeler bizden daha fazla makine satın aldı. MAİB açıklamasına göre, makine sektörü şubat ayında 1,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk 2 ayında toplam ihracatı 2,9 milyar dolar olan sektör, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 artış sağladı.

Covid 19 imalat zincirlerinin dünyada rotasını değiştirme planlarını hızlandırdı.

Özelikle Uzak Doğu ve Çin'de yoğunlaşmış bulunan endüstriyel üretimin dünyanın ana merkezleri arasında daha dengeli paylaşılacağı bir dönemin hazırlıklarının salgından önce başlamıştı ama Covid 19 ile beraber bu süreç çok hızlanmıştır. Makine İmalatçılar Birliği açıklaması olan  "Ticaret savaşları başlamadan önce küresel makine imalatının yüzde 51’i Asya’da yapılıyordu. Uzak Doğu’da imal ettirdikleri makineleri dünyaya pazarlayan sayısız küresel marka, yatırımlarını buraya kaydırırken bile bile bir risk alıyordu. Covid-19 salgını, imalat zincirlerinin rotasını değiştirme planlarını hızlandıracak bir unsur haline geldi." ifadesi de çok net bu durum belirtilmiştir.

Makine İmalatçılar Birliğini açıklaması olan sektörünün çok ihraç ettiği ürünler soğutma makineleri ile içten yanmalı motorlar olurken, inşaat ve madencilik makineleri, tarım makineleri ve türbin turbojetlerde ihracat artışı yüzde 10'nun üzerine çıktığı belirtilmiştir.

Uzak Doğu’da üretilen mamullere, yarı mamul, komponent ve ham maddelere erişimin virüs nedeniyle ancak yüzde 50 kapasiteyle sağlanabildiğini sonucunda üretim merkezlerinde coğrafya değişikliği sağlayacak orta vadeli geçiş süreci Türkiye’deki imalatçıları da etkilediğini tüm sektör gelen talepler ile görmüştür. Seri üretim yapan büyük işletmelerimiz alternatif zincirler kurana kadar zorlanacaktır. Yan sanayimiz ile özel maksatlı ve ileri teknolojili makineler üreten imalatçılarımız ise kapasitelerini ve dünya ticaretinden aldıkları payı artıracaktır.

İkinci el makine satışında yurt içinde satışı ve yurt dışı satışı ise verilere göre % 36 oranında artmıştır. Makina ihracati 2020,makina al sat, Makina, makine mı makine mi, makina mühendisliği, makina nasıl yazılır, makinaalsat, makine ihracatçıları birliği, makinesi, makine alım kredisi, makine alımında kdv istisnası listesi, makine alım satım, makine alımı muhasebe kaydı, makine alım desteği, makine alımında teşvik,makine alım satım nace kodu, makine alıp üretim yapmak, makine alımlarında kdv istisnası 2020, makine alım kredisi, makine alım satım, makine alım desteği, makine alım sözleşmesi , makine alım teşvikleri 2021, makine alım teşvikleri 2020, makine alım teşvikleri 2019, makine alım kaydı, makine alım kredileri, makine satış, makine satış sözleşmesi örneği, makine satış sözleşmesi, makine satışı muhasebe kaydı, makine satılık, makine satışında kdv oranı , makine satış kdv oranı, makine satın alma sözleşmesi, makine satış sözleşmesi örneği word, makine ikinci el, ikincielim makina, barış makina ikinci el , özçelik makine ikinci el, borusan makine ikinci el, anadol makina ikinci el, ultrasonik makina ikinci el, sanko makina ikinci el, ams makina ikinci el, fesan makina ikinci el, makina 2. El, makina 2.el cnc torna, makine 2m, sahibinden satılık makine, 2.el makina al sat, 2.el makina alan firmalar, makina 2 el, İstanbul makina 2.el cnc torna, İstanbul makina 2.el cnc    

Makine İmalatçılar Birliği açıklaması ihracatının yüzde 60'ını AB ve ABD'ye yapan sektörümüz, son 18 yılda her yıl ortalama yüzde 15 ihracat artışı gerçekleştirerek toplam ihracatını 10 katına çıkarmış ve 2019 yılını 17,9 milyar dolar ihracat ile kapatmıştır. Türk makine sektörü, mühendislik kabiliyetleri ve rekabetçi fiyatların da etkisiyle 220’den fazla ülkeye yüksek kaliteli ürünler ihraç etmektedir.

 

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) açıklamasına göre, kasım ayında ihracatını geçen yılın aynı ayına göre 66 milyon dolar daha artırarak 1,6 milyar dolara taşıyan makine sektörü, Almanya, ABD ve İngiltere gibi ana pazarlarında geçen yılın ihracat rakamlarına çok yaklaştı. Karantina da kapanan birçok ülkede ihracat düşüşünü tek haneye indiren sektör, yükselişi devam eden Rusya pazarında ise ihracatını yüzde 21,6 artırdı. 

Son sanayi verilerine göre üretimimiz ve kapasite kullanım oranlarımız artmaya başladı. Karşılaştırmalı göstergelerimiz birçok ülkeden daha iyi. Ana pazarlarımızdan Almanya'nın dünyadan makine ithalatı yüzde 13 düşerken Türkiye'den makine ithalatı yüzde 6 azaldı. Dünyadan makine ithalatı yüzde 19 düşen İngiltere’nin bizden ithalatı sadece yüzde 3,1 azaldı. İhracatımız düşerken dahi pazar payımızı artırabildiğimizi gösteren birçok benzer örnek, rakiplerimizden önce pozitife geçeceğimizin ve yeni siparişlerle 2021’i daha verimli geçireceğimizin umudunu beslemekteyiz.

Uzak Doğu ve Çin ile rekabete hazırlanırken batıdaki ortaklarımızla özellikle dijitalleşme, otomasyon ve Endüstri 4.0 uygulamaları konularında yeni projeler geliştirmeye devam etmeliyiz ve kalite, teslimat, servis hizmeti gibi konularda yüksek standartlarımızı yenilemeliyiz.

2021 yılının ülkemiz ve dünya için sağlık, mutluluk ve huzur getiresi diyerek makine sektörünü için verimli ve bol kazançlı bir yıl olacağına inanıyoruz.

 

                                                                                                                              Ali Süreyya KASIMOĞLU

DURMA AD-R 30220 CNC ABKANT

İlan No : 20116323

  • Bükme Boyu 3000 mm
  • Bükme Kuvveti 220 Ton
  • Bombeleme Manuel
  • Arka Dayama VAR
  • Eksen 3
  • Uzunluk 5460 mm
  • Genişlik 2660 mm
  • Yükseklik 2380 mm
  • Çalıştığı saat miktarı 2789
  • Makine Ağırlığı 12510 kg